Vuurlopen

“Datgene wat je lichaam je aangeeft wordt vaak genegeerd door iets wat opkomt in je hoofd.”
– Verborgen Ster Coaching –

Tijdens een van mijn opleidingsweekenden kwam ik binnen met de vraag hoe ik mijn intuïtie beter kon begrijpen. Daar wilde ik die dagen een antwoord op vinden. Verklaringen voor wat bepaalde (voor)gevoelens betekenden. Het grappige was dat het antwoord er steeds al was. Ik liet me alleen afleiden door mijn eigen gedachtes. Inmiddels ben ik erachter dat alle antwoorden in mijzelf te vinden zijn, zolang ik daar maar steeds op blijf vertrouwen.

Mijn eerste vuurloop is daar voor mij een prachtig voorbeeld van. Nadat we, met de hele groep, de houtstapel gemaakt hadden en daaropvolgend het vuur ontstaken, gingen we terug naar binnen. Ik voelde een enorme teleurstelling. We gingen nog niet lopen? Voor mezelf had ik al bepaald dat ik wel eventjes als eerste over die gloeiende kolen van 800°C zou gaan. Ik was er tenslotte klaar voor. Niet dus! Want wat er daarna binnen gebeurde, vlak voor de vuurloop, was voor mij nodig om ook echt naar mezelf te gaan luisteren.

Binnen voelde ik mijn voeten steeds dieper in de vloer zakken. En dat gevoel gaf me het benodigde vertrouwen in mezelf dat ik alleen over de kolen hoefde te lopen als mijn lichaam dat ook aangaf. Op dat moment realiseerde ik me dat ik namelijk zelf ging bepalen of ik wel of niet over dat vuurpad ging lopen. Niemand die me zou vertellen dat ik moest gaan. Dat bepaal IK zelf. Dat gevoel gaf zo ongelooflijk veel kracht en rust in mijn lijf. En terwijl ik daar buiten stond en de een na de ander over het vuurpad liep, voelde het voor mij goed dat ik er nog niet overheen ging. Niet moeten omdat de rest gaat. Niet als eerste gaan, om de rest een duwtje in de rug te geven. Nee, gewoon gaan als IK dat wil. Wauw, dat ik dat in me had.

Toen was daar het moment voor mij. Nog even vroeg ik aan mezelf een extra keer of ik inderdaad kon gaan. Ja, dat kan en wil ik! Op het moment, dat ik over die prachtig gloeiende kooltjes liep voelde ik euforie. Trots! Zo trots dat ik echt naar mezelf had geluisterd wat IK wilde en niet wat anderen wilden. Daaropvolgend liep ik meerdere keren over de gloeiende kolen. En die momenten waren geweldig. Het voelde even zacht als de eerste keer.

Ik wilde dansen op het vuur om dit te vieren. Voor mijn gevoel deed de rest er niet meer toe. Ik deed wat IK wilde. En dat was zolang mogelijk op het vuur blijven. Ik voelde me trots. Trots dat ik mijn focus had verscherpt om deze grensverleggende actie te nemen. Ik had mijn denken, durven en doen versterkt. Ik ontdekte op dat moment mijn eigen innerlijke kracht. En hoe groot deze werkelijk is.

 

“Vuurlopen heeft mijn ogen geopend. Dit gevoel gun ik iedereen!”

Wat is vuurlopen?

Vuurlopen kan je eigenlijk niet uitleggen, maar kun je het beste zelf ervaren. Dit gevoel van eigenwaarde, kracht en kunnen, dat je via je eigen lichaam mag ervaren, gun ik iedereen. Om zo angsten en negatieve gedachten over jezelf te overwinnen en letterlijk naar je doel te lopen. Het vuur in mij is weer aangewakkerd en ik geef dit dan ook graag aan anderen door!

Vuurlopen is een van de oudste menselijke rituelen. Het bestaat al duizenden jaren en wordt gebruikt in verschillende culturen als inwijding. Maar ook voor het welzijn van de gemeenschap en voor fysieke of psychische gezondheid. Vuur trekt aan, verwarmt, transformeert en zorgt voor een intern verwerkings- en veranderingsproces. Nog steeds lopen mensen over vuur, maar waarom dan? Gewoon, omdat het werkt.

Wat doet een vuurloop?

Door het inzetten van een vuurloop leer je dat je je manier van denken in kunt zetten om je angst en negatieve gedachten over jezelf te overwinnen. En…dat het ondenkbare heel realistisch is, als we vertrouwen hebben in onszelf. We ‘leren’ al heel jong dat we de dingen niet zelf kunnen en dat we voor veel dingen ‘iets’ nodig hebben. Maar dat is niet waar, want zelf ben je het allerbeste hulpmiddel!  En je vindt dan ook in jezelf alles wat je nodig hebt. Als je weet waar je het kunt vinden en erop vertrouwt dat je het kunt en zult vinden.

Wanneer zet ik vuurlopen in?

Vuurlopen wordt door mij vanuit aandacht, samenwerking, plezier en leiderschap ingezet. Uitgangspunt is jouw eigen ervaring die zorgt voor een intern verwerkings- en veranderingsproces.
Ik doe dit:

 • Tijdens/aan het eind van een coachingstraject voor kinderen/jongeren.
 • Tijdens een vuurloopworkshop
  • Open inschrijving
   • Voor gezinnen.
   • Voor kinderen (vanaf 7 jaar).
   • Voor volwassenen.
   • Voor tieners (13-15-jarigen) om hun kindzijn letterlijk achter zich te laten en in het leven van het volwassen zijn te stappen.
   • Voor groep 8 leerlingen om de overgang van basisschool naar middelbare school te maken.
  • Op aanvraag
   • Een eigen vuurloop voor jullie als gezin (op aanvraag).
   • Overig (op aanvraag).